WAKO

WAKO, voluit ‘World Association of Kickboxing Organizations’, is een internationale Kickboks Organisatie met ‘Tatami’ (wedstrijdmat) sporten en ‘Ring’ sporten.

WAKO heeft vertegenwoordiging in 131 landen, met wereldwijd ruim 4 miljoen leden en meer dan 40 duizend aangesloten scholen.

In landen van Europa, op een enkel land na, is WAKO de kickboksbond met erkenning door de Nationale Olympische Comités en/of Ministeries van Sport van deze landen.

Sinds 30 november 2018 is WAKO officieel erkend door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en heeft hiermee de hoogste erkenning die een sport kan hebben.

WAKO is wereldwijd dé erkende IOC-kickboksbond en WAKO-leden kunnen/mogen deelnemen aan internationale toernooien, zoals de World Games, Asian Games, University Games en World Combat Games. Door de recente IOC-erkenning zullen er de komende jaren nog meer internationale toernooien erbij komen, zoals de European Games en de Mediterranean Games.

Om de twee jaar zijn er WAKO Wereldkampioenschappen, die met WAKO Continentale Kampioenschappen worden afgewisseld, in het geval van Nederland dus de WAKO Europese Kampioenschappen. Deze kampioenschappen zijn uitsluitend toegankelijk voor WAKO-leden van alle leeftijdsklassen en in alle disciplines.

WAKO kent 7 verschillende disciplines waarvoor de IOC-erkenning geldt, 4 disciplines op de Tatami en 3 in de Ring.

 

WAKO-disciplines op de Tatami

  1. Musical Forms
  2. Point Fighting
  3. Light Contact
  4. Kick Light

WAKO-disciplines in de Ring

  1. Full Contact
  2. Low Kick
  3. K1 Rules

Zie: www.wakoweb.com