IFMA

In de late jaren 1980 heeft de Thaise regering Muaythai erkend als een internationale sport. Om de sport te reguleren werd er in opdracht van de Thaise regering één organisatie gecreëerd. Deze kreeg als taak het handhaven van de uniformiteit van de sport onder dezelfde regels, voorschriften en veiligheidsmaatregelen en het verkrijgen van de internationale erkenning voor Muaythai. De voornaamste doelstellingen waren Muaythai te bevorderen als een culturele Martial Art, zelfverdediging, en de ring sport; alsmede Amateur Muaythai erkenning in Zuidoost-Aziatische Spelen (Sea Games), Asian Games, GAISF en de Olympische Spelen te verkrijgen.Een internationale bijeenkomst vond snel plaats in 1989, in Thailand met 20 amateur federaties uit de hele wereld. De discussie richtte zich op de eerste grondwet, regels en voorschriften naar een wereld federatie, de Internationale Federatie van Muaythai Amateur (IFMA) vast te stellen. In 1990 werd nog een internationale bijeenkomst waarin de IFMA officieel werd opgericht.

1998 was het meest fantastisch jaar voor Muaythai, want het werd geselecteerd als een demonstratie sport voor de 13e Aziatische Spelen onder de IFMA banner. Met deze ontwikkeling kreeg de Muaythai erkenning voor de sport en duidelijk een aanvaarding van de Olympische Raad van Azië (OCA) verkregen voor IFMA als de internationale federatie die amateur Muaythai vertegenwoordigt wereldwijd.

Het WK in 2003 gehouden in Kazachstan was het eerste kampioenschap ooit buiten Thailand gehouden. Een andere mijlpaal voor Muaythai vond plaats in 2004, toen Amateur Muaythai werd opgenomen in de 1e Aziatische Indoor Games. In hetzelfde jaar werd het World Muaythai Against Drugs (MAD) Festival gehouden met de deelname van 69 landen.

In 2004 kreeg de IFMA tijdens, De Algemene Vergadering van de Internationale Sport Federatie (GAISF)  erkenning als een  internationale orgaan volgens internationale sportrecht en de structuur, en het advies gegeven om de IFMA op te nemen als de wereldwijd erkende amateur federatie voor het Muaythai.

2006 was ongetwijfeld de meest succesvolle jaar voor de Muaythai toen in april werd bevestigd op het World Congress in Korea, dat Muaythai werd verkozen in de GAISF (het vroegere SportAccord) en als een volwaardig lid van de internationale sport federatie.

Muaythai heeft met IFMA een lange weg afgelegd sinds zijn eerste WK. In 1993 begonnen met slechts 20 landen tot aan de recentere WK’s met een overweldigende deelname van meer dan 100 landen. IFMA’s culturele uitwisselingsprogramma met kinderen uit meer dan 40 landen werd zeer goed ontvangen door zowel de private en publieke sector binnen het IOC.

IFMA is natuurlijk ook begonnen met een stappenplan voor Muaythai richting de Olympische erkenning bij het IOC.

IFMA is herkend door:

  • SportAccord
  • IGWA
  • Tafisa
  • OCA
  • WADA
  • Peace and Sport